Kontakt

BSM Salt Sp. z o.o.
ul. Powstańców Śląskich 103/1
01-355 Warszawa
biuro@bsmsalt.pl

DZIAŁ HANDLOWY

 

tel.: +48 500 379-635


Marta Drażba
marta.drazba@bsmsalt.pl
tel.: +48 500 379-570

tel.: +48 500 379-897

Sól w życiu codziennym

  • Usuwanie plam z soków owocowych
  • Usuwanie plam pochodzących z czerwonych soków owocowych możemy wykonać posypując je dużą ilością soli i trzeć. Brudną sól strzepywać i ponownie świeżą solą posypywać i wcierać w plamę aż do skutku. Kiedy sól już będzie tylko biała, można wyprać ubranie. 
  • Czyszczenia srebra i mosiądzu
  • Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy sól tak aby powstał roztwór nienasycony, cała sól musi się rozpuścić. Na spód naczynia należy położyć folię aluminiową. Można ją trochę pognieść aby miała większą powierzchnię niż spód naczynia. Srebrny przedmiot należy dokładnie wymyć wodą z detergentem, aby był wolny od tłuszczu, który blokuje proces czyszczenia. Do tego wszystkiego wrzucamy brudny przedmiot tak, aby w całości miał kontakt z roztworem. Powierzchnia, która będzie się stykała z powietrzem nie będzie wyczyszczona. Srebrny przedmiot trzeba pozostawić w roztworze na jakiś czas (kilka godzin). Po tym czasie można go wyjąć, powinien być czysty od zanieczyszczeń chemicznych. Folia aluminiowa powinna pokryć się ciemnym nalotem.
  • Sól kuchenna dodana w niewielkiej ilości do krochmalu zapobiega przypalaniu bielizny podczas prasowania. Bielizna jest po tym lśniąca i gładka.
  • Na każdej patelni nie tylko teflonowej można smażyć bez tłuszczu, jeśli gorącą patelnię posypiemy warstwą grubej soli. Kiedy ziarenka zaczną „podskakiwać” usuwamy sól. Możemy bez obawy kłaść mięso czy rybę, która nie będzie przywierać do dna.
  • Sól dodana do ugotowanego rabarbaru odkwasi go i można będzie wówczas dodać mniej cukru.
  • Sól dodana do białka czy śmietanki przyspiesza ubijanie piany lub kremu.
  • Sól dodana do wody, w której gotują się parówki zapobiegnie pękaniu osłonki.
  • Sól dodana do surowego mleka utrzymuje jego świeżość.
  • Sól wsypana do blaszanego pudełka lub szklanego słoja, w których przechowujemy herbatniki czy sucharki pozwoli zachować ich kruchość i świeżość.
  • Ogień w kominku łatwiej rozpalić jeśli drewienka przeznaczone na rozpałkę posypiemy solą.
  • Blaszki do pieczenia ciast, które mają ślady rdzy należy posypać grubą solą kuchenną i po 10-15 minutach pocierać kawałkiem skórki od słoniny.
  • Wanna czy umywalka będą lśniły jak nowe jeżeli wyszorujemy ja solą kuchenną zmieszaną z niewielką ilością terpentyny.